We współczesnym pędzie, aby osiągać maksymalne zyski jak najmniejszym kosztem, często zapomina się o wartościach takich jak czysty i zdrowy klimat, czy zachowanie jak największej różnorodności biologicznej na całym świecie. Na szczęście, coraz więcej osób znajduje chwilę, by pochylić się nad tym tematem, co skutkuje podejmowaniem świadomych, ekologicznych wyborów w codziennym życiu. Dlatego też coraz częściej zamiast wykorzystywać jednorazowe naczynia z „tradycyjnego plastiku”, klienci punktów gastronomicznych wybierają ekologiczne opakowania jednorazowe wykonane z bio tworzyw , które nie będą zaśmiecały naszej planety przez setki lat.
Dlaczego coraz więcej firm gastronomicznych decyduje się na naczynia i opakowania ekologiczne?
Zamawianie jedzenia na wynos stało się w ostatnich latach bardzo popularne, do czego z pewnością przyczyniła się światowa pandemia koronawirusa. Jednak aby jedzenie dotarło w odpowiednim stanie do miejsca docelowego i mogło być spożyte w wygodny sposób, niezbędne są dobrej jakości, sprawdzone opakowania, talerze i sztućce jednorazowe. Pękające, wyginające, topiące się naczynia z pewnością nie przysporzą żadnej firmie dobrych opinii.
Coraz wyższa świadomość ekologiczna społeczeństwa i święcący triumfy trend bycia eko w każdej dziedzinie życia sprawiają, że klienci bardzo przychylnie zapatrują się na zakup posiłków w opakowaniach ekologicznych i pochodzących ze zrównoważonych źródeł, nawet jeśli te są droższe niż zwykłe, plastikowe zamienniki. Bywa nawet, że to właśnie stosowanie proekologicznych rozwiązań, takich jak na przykład naczynia biodegradowalne, jest przesłanką dla której dana osoba bądź grupa osób wybierze właśnie nasze usługi i produkty.
Naczynia biodegradowalne – jakie opcje mamy do wyboru?
Rynek opakowań ekologicznych z roku na rok daje coraz więcej możliwości wyboru w różnorodnych przedziałach cenowych. Największym powodzeniem cieszą się tu ekologiczne naczynia wykonane z takich tworzyw jak w pełni biodegradowalne liście bambusa, papier, trzcina cukrowa, drewno (stosowane często do wyrobu sztućców) czy biodegradowalny plastik C-PLA. Opakowania ekologiczne z tych tworzyw są wytrzymałe i wygodne w użytkowaniu, a producenci często dbają również o ich ciekawy, wręcz designerski wygląd.
Wśród bio opakowań znajdziemy wiele różnorodnych produktów od jednorazowych sztućców, jednorazowych kubków ekologicznych na zimne i ciepłe napoje, jednorazowych talerzy wykonanych z masy papierowej , misek wykonanych z trzciny cukrowej, poprzez boxy z przegródkami przydatnymi przy wszelkiego rodzaju wycieczkach i kartony ekologiczne jednorazowe na dania typu fast-food, aż po solidne papierowe jednorazowe i do wielokrotnego zastosowania torby, które świetnie dopełniają wyglądu odbieranego przez klienta zamówienia. Ciekawostką są też ekologiczne jednorazowe boxy na lunch czy ekokubki wielorazowego użytku, które dzięki własnym nadrukom świetnie sprawdzają się jako gadżety reklamowe i upominki dla klientów.