Ekologiczne opakowania jednorazowe są w cenie.
Sukcesywne podwyżki cen biodegradowalnych opakowań na wynos były i są spowodowane wieloma niezależnymi od siebie czynnikami. Pierwszym z nich była pandemia Covid-19, wymuszająca zwiększone zapotrzebowanie na naczynia jednorazowe i opakowania jednorazowe. Jednoczesne wielokrotnie większe zużycie tych artykułów spowodowało znaczące i drastyczne wzrosty cen granulatów do produkcji eko opakowań dla gastronomii, czyli podwyżek artykułów wykonanych trzciny cukrowej, opakowań z papieru i oraz sztućców z drewna. Wzrosły również ceny frachtów a czas oczekiwania na dostawy surowców wykorzystywanych w produkcji biodegradowalnych naczyń jednorazowych znacząco się wydłużył.
Nie jest tajemnicą, że ekologiczne opakowania i naczynia z trzciny cukrowej są produkowane głównie w Azji. Skoro wzrosły ceny frachtów, wzrosły ceny tych artykułów. Kto za to zapłaci? Oczywiście konsument.
Jednorazowe naczynia biodegradowalne reakcja rynku na wysokie koszty
Od 2021r. sukcesywnie otrzymywaliśmy informacje od producentów o podnoszeniu cen na ekologiczne naczynia jednorazowe. Dodatkowo dostawaliśmy informację, że opakowania jednorazowe do dań na wynos, są towarem trudnodostępnym, deficytowym, a czas oczekiwania na dostawę i jej realizację znacząco się wydłużył.
W związku z tym byliśmy zmuszeni w trybie natychmiastowym podnieść ceny na wszystkie ekologiczne naczynia biodegradowalne . Jednocześnie nie jesteśmy w stanie zagwarantować ich stałości i niezmienności.
Kolejnym niezależnym czynnikiem mającym istotny wpływ na podwyżki cen opakowań i naczyń jednorazowych był wybuch wojny i konflikt zbrojny w Ukrainie. Jego konsekwencjami były dalsze wzrosty cen.
Konflikt zbrojny w Ukrainie jego zasięg oraz transgraniczne, gospodarcze skutki, zakwalifikować można jako zewnętrzne zjawisko, którego nie można było przewidzieć ani określić jego gospodarczych skutków. Drastyczny wzrost cen materiałów, kosztów pracowniczych, przerwanie łańcucha dostaw, ograniczenie w dostępności produktów i materiałów to ogólne następstwa konfliktu.
Wojna-wpływ konfliktu na rynek ekologicznych jednorazowych opakowań biodegradowalnych.
Kolejnym obiektywnym niezależnym czynnikiem bezpośrednio związanym z działaniami wojennymi na ternie Ukrainy jest wzrost cen papieru i artykułów z niego wykonanych w tym naczynia wykonane z papieru.
Regularnie otrzymujemy informację od producentów ekologicznych opakowań dla gastronomii, o wzroście cen, oraz o problemach z dostępnością biodegradowalnych naczyń jednorazowych a tym samym o wydłużeniu czasu dostaw. Obecna sytuacja całkowicie zmieniła dotychczasowe relacje gospodarcze i wymusza na nas dynamiczne zmiany warunków dotychczasowych kontraktów.
Pomimo zachowania należytej staranności przy planowaniu dostaw, nie byliśmy i nie jesteśmy w stanie przewidzieć czy i o ile będą rosły ceny naszego asortymentu gdzie biodegradowalne produkty jednorazowe stanowią coraz bardziej znaczący procent.
Jesteśmy rzetelną firmą, zależy nam na najwyższej jakości świadczonych usług niemniej jednak na pewne zewnętrzne zjawiska rzutujące na podwyżki cen artykułów w tym tych z kategorii ekologicznych naczyń, w gastronomii nie mamy wpływu.
Dyrektywy unijne – jednorazowe opakowania ekologiczne zamiast plastiku
Kolejnym problemem branży oferującej jednorazowe ekologiczne opakowania dla gastronomii stanowi odsunięta na czas pandemii dyrektywa plastikowa eliminująca tradycyjne opakowania z tworzyw na rzecz oferty naczyń jednorazowych. W dobie rosnącej inflacji i postępującego kryzysu gospodarczego, najtańsze rozwiązania dostępne na rynku mają zastąpić jednorazowe naczynia wykonane z materiałów biodegradowalnych , które są kilkukrotnie droższe w wytworzeniu przez co eko opakowania biodegradowalne. Koszty te mają znaczący wpływ na ceny dań gastronomicznych na wynos, a sprzedaż tych będzie sukcesywnie spadać.
Ekologiczne jednorazowe naczynia – sen z powiek przedsiębiorców
Zapewne większość z nas ma na uwadze dobro naturalne i zdaje sobie z ekologicznych skutków rosnącej konsumpcji. Świadomość w kwestiach recyklingu jest coraz większa, a wśród młodzieży zdaje się być kwestią coraz bardziej naturalną.
Ekologiczne naczynia jednorazowe które są remedium na zaśmiecanie naszej planety wydają się być idealnym wyborem. Wśród konsumentów ekologiczne opakowania przestają być nowinką a raczej produktem którego się spodziewają i oczekują.
Dziś dostępne są w pełni biodegradowalne naczynia oraz sztućce wykonane z materiałów biodegradowalnych ponad to ekologiczne słomki, papierowe opakowania eko, jednorazowe eko torby, szereg eko pojemników, biodegradowalne kubki, czy też wykonane z trzciny cukrowej produkty do transportu i przechowywania produktów gastronomicznych.
Na końcu jednak należy pamiętać że wybór ekologicznych opakowań łączy się z wyższym kosztem finalnego produktu w tym przypadku będą to nasze ulubione dania dostarczane do drzwi naszych domów. Wzrost cen dań gastronomii na wynos poza rosnącymi kosztami energii i gazu to niestety również wyższy koszt produkcji jednorazowych opakowań wykonanych z ekologicznych materiałów biodegradowalnych. To wszystko sprawia że prowadzenie działalności gastronomicznej dzisiaj staje się coraz bardziej trudne, dlatego starajmy się wspierać mimo wszystko naszych lokalnych przedsiębiorców mając świadomości że wzrost cen naszych ulubionych cen nie wynika z chciwości, lecz trudnych realiów rynkowych których obecnie wszyscy doświadczamy.