Trzcina cukrowa – surowiec do produkcji opakowań z trzciny cukrowej, też jest uprawiana w Polsce!
Trzcina cukrowa rośnie w głównie w strefie klimatu zwrotnikowego i podzwrotnikowego. Największymi producentami trzciny są: Brazylia, Indie, Chiny, Tajlandia, Pakistan, Meksyk, Kolumbia, Filipiny, Indonezja oraz Stany Zjednoczone.
W Polsce uprawa tej rośliny jest mało popularna ze względu na chłodniejszy klimat, niemniej jednak w sklepach internetowych dostępne są jej sadzonki. Ważne przy tym jest zapewnienie optymalnych warunków. Konieczne jest posadzenie jej w odpowiedniej ziemi, zapewnienie wysokiej wilgotności, temperatury i zastosowanie dobrego oświetlenia.
Trzcina cukrowa jest rośliną jadalną, którą wykorzystuje się do produkcji cukru. W trakcie produkcji cukru wyciskany jest sok, a pom jego wyciśnięciu zostaje produkt uboczny tzw. Bagassa. To właśnie ona służy do produkcji naturalnych naczyń ekologicznych, biodegradowalnych i ekologicznych .
Aby mogły powstać ekologiczne naczynia z trzciny cukrowej, bagassę należy rozdrabniamy, oczyszczamy i łączymy z wodą. Powstanie łatwo formowalna, ekologiczna baza z której można wytłaczać biodegradowalne naczynia. Produkowane przez nas opakowania z trzciny cukrowej są bardzo estetyczne, wytrzymałe i mają naturalny wygląd.
Firma Packman ma w swojej ofercie handlowej wiele różnych ekologicznych naczyń gastronomicznych wykonanych z trzciny cukrowej. Spełniają one oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów, chcących serwować i spożywać zdrowe posiłki, żyć w zgodzie z naturą, zmniejszać ilość produkowanych śmieci plastikowych.
Ekologia to nie tylko moda, nie tylko odgórny wymóg, nie tylko nowy trend. To przede wszystkim potrzeba XXI wieku. Naczynia ekologiczne z trzciny cukrowej sprzedawane przez firmę Packman doskonale wpisują się w ten trend.