Te żółto – czarne zwierzątka są niesamowitymi sprzymierzeńcami Ziemi i człowieka. Wyznaczają cykl życia i doskonale się wpisują w proekologiczny styl życia.
Pszczoły tworzą w ulu swego rodzaju społeczności. Każda z pszczół ma ściśle określoną rolę i zadanie do wykonania. Jedne zbierają nektar i zapylają rośliny, inne żyją wewnątrz ula. Miód wyprodukowany przez pszczoły jest bardzo zdrowy i ma szerokie spektrum działania.
Te owady produkują również kit pszczeli, czyli propolis, który ma właściwości przeciwbólowe i odczulające.
Kolejnym doskonałym produktem jest mleczko pszczele o właściwościach pobudzających. Świetnie wpływa na pracę układu trawiennego i zmęczenie.
Wosk pszczeli stosowany jest do produkcji świec.
Bez pszczół byłby niemożliwy prawidłowy rozwój i cykl życia roślin, a co za tym idzie, my, ludzie nie mielibyśmy pokarmu. Warto zatem dbać o te małe cuda przyrody.
Ciekawostki o pszczołach
- W społeczności pszczół występują 3 rodzaje osobników: królowa, robotnice i trutnie
- Pszczoły produkują miód, bo jest ich pokarmem jesienią i w czasie zimy
- Są jedynymi owadami, których pokarm spożywają ludzie
Pszczoły a ekologia
- Żyją w zgodzie z natutą
- Mają korzystny wpływ na środowiska
- Zapylają kwiaty
- Dają nam pokarm i zdrowie
A teraz czas na nasz świetny, eko i naturalny produkt, który jest ekologiczną alternatywą dla folii spożywczej i aluminiowej. Są to WOSKOWIJKI.
Woskowijki to nic innego jak ekologiczne opakowania wielokrotnego użytku. Są to po prostu różnej wielkości i wysokiej jakości ściereczki z certyfikowanej bawełny organicznej, powleczone woskiem pszczelim zawierającym propolis. Mają właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Woskowijki chronią produkty przed światłem, wysuszeniem, a jednocześnie pozwalają im oddychać.
Jak to działa?
Jak przykrywka. Woskowijkę kładziemy na talerzu lub miseczce, zawijamy ją na krawędziach i dociskamy. Pod wpływem ciepła dłoni woskowijka, niczym folia, przylgnie do gładkich powierzchni. Gotowe.
Woskowijką można owinąć sery, wędlinę czy kanapki. nie nadaje się do bezpoętedniego kontaktu z surowym mięsem i rybami. Po wykorzystaniu wystarczy umyć woskowijkę pod zimną wodą i można używać wielokrotnie. Należy pamiętać, że jest to produkt maturalny powleczony woskiem pszczelim, co za tym idzie – nie lubi ciepła i zbyt wysokich temperatur.